Arhiva

Saopštenje kancelarije SOS telefona u Vranju

/ Vranje, 20.03.2008. / Tragedija koja se desila u nedelju kada je Boban Mitić iz Rataja usmrtio svoju suprugu Suzanu, taštu Sunčicu, dvoje njihove maloletne dece, a teško ranio Suzanino dete iz prvog braka, bio je poslednji i najteži potez na koji se ovaj nasilnik odlučio.

/ Vranje, 20.03.2008. / Tragedija koja se desila u nedelju kada je Boban Mitić iz Rataja usmrtio svoju suprugu Suzanu, taštu Sunčicu, dvoje njihove maloletne dece, a teško ranio Suzanino dete iz prvog braka, bio je poslednji i najteži potez na koji se ovaj nasilnik odlučio.

U slučaju ubijene supruge i majke Suzane M. proces zaštite od nasilja u porodici kome je bila izložena počeo je jula 2006. godine kada je zatražila pomoć za sebe i svoju decu. Njen suprug u ovom slučaju ubica, prema navodima same Suzane, u više navrata je udarao kocem po glavi, seksusalno zlostavljao, pretio ubistvom, nožem joj je nanosio povrede po telu, udarao je kamenom po glavi… Za mnoge povrede Suzana je imala i lekarsko uverenje. Spas od porodičnog nasilja kome je bila izložena u poslednje dve godine morala je dva puta da potraži izmeštanjem u prihvatilište za žrtve nasilja.

Savetovalište koje radi pri SOS telefonu u Vranju u saradnji sa timom advokata, početkom februara Suzani je pružio kompletnu besplatnu pravnu pomoć sa ciljem zaštite nje i njene dece, a nakon višemesečnog čekanja da tu pomoć dobije od Centra za socijalni rad Vranje,

Tužbu za razvod braka Suzana je Opštinskom sudu u Vranju podnela 19. februara 2008. godine. U to vreme bila je sa decom smeštena u prihvatilište za žrtve nasilja. Nije imala sredstava da ranije potraži sudsku zaštitu i profesionalnu pomoć advokata. Ubijena je na dan pre prvog zakazanog ročišta po tužbi za razvod braka i izricanja zaštitnih mera, mesec dana nakon podnošenja tužbe.

Takođe, pok. Suzana je više puta zvala policiju iz Bujanovca i Vranja. Policija u Vranju je krajem oktobra 2007. Bobanu M. oduzela oružje i pokrenula postupak zbog nedozvoljenog posedovanja oružja. Policijska stanica u Bujanovcu je krajem novembra 2007. pokrenula krivični postupak za krivično delo nasilje u porodici. Ovaj postupak je u toku! Naredno ročište je bilo zakazano za 27. mart 2008 !

Zločin koji se desio, ubistvom Suzane Mitić i još troje lica od čega su dvoje maloletna deca, je najgrublja ilustracija i poraz državnih institucija koje nisu iskazale dovoljnu i konkretnu spremnost da ozbiljno shvate težinu ovog problema, pogotovu ekstremnog nasilja u porodici kome je bila izložena ubijena Suzana Mitić i njena deca.

O ozbiljnosti problema nasilja u porodici i na jugu Srbije govori podatak da je broj poziva SOS telefona Vranje u porastu. Za pet godina registrovano je 1.500 poziva, a samo u prošloj godini broj žena koje su zatražile pomoć od nasilja u porodici je 243. U 2007. PU Vranje je zabeležila preko 600 poziva. U tom cilju na inicijativu SOS telefona Vranje u martu 2008. godine smo formirali mrežu lokalnih NVO i institucija u Vranju, sa ciljem efikasnije zaštite svih žrtava porodičnog nasilja koje su obraćaju za pomoć i zaštitu od nasilnika.

Danas po evidenciji SOS telefona Vranje, više od dvadeset žena, uglavnom svaka sa po dvoje maloletne dece, već mesecima čeka izricanje zaštitnih mera u opštinskim sudovima u Vranju, Bosilegradu, Vladičinom Hanu, Surdulici i Bujanovcu. Da li će nemoć žrtava, „moć“ nasilnika i inertnost institucija u ovakvim situacijama zastrašiti mnoge žene i decu koje i danas očekuju pomoć nadležnih državnih institucija?

Vreme je da pred nadležnim sudovima paragrafi Porodičnog zakona postanu stvarnost, a ne mrtvo slovo na papiru, od čijeg nefunkcionisanja imamo mrtve žene i nedužnu decu.