Vesti

Prva godišnja Konferencija Lokalne mreže OCD i institucija Vranja “SOS VRANjE – NULTA TOLERANCIJA NASILjU NAD ŽENAMA”.

/ Vranje, 25.11.2016. / Odbor za ljudska prava Vranje – SOS telefon Vranje i grad Vranje u okviru projekta u oblasti osnivanja i unapređenja rada lokalniih socijalnih usluga, ogranizovao je Prvu godišnju Konferenciju Lokalne mreže OCD i institucija Vranja za prevenciju, suzbijanje nasilja u porodici i pomoć žrtvama “SOS VRANjE – NULTA TOLERANCIJA NASILjU NAD ŽENAMA”.

/ Vranje, 25.11.2016. / Odbor za ljudska prava Vranje – SOS telefon Vranje i grad Vranje u okviru projekta u oblasti osnivanja i unapređenja rada lokalniih socijalnih usluga, ogranizovao je Prvu godišnju Konferenciju Lokalne mreže OCD i institucija Vranja za prevenciju, suzbijanje nasilja u porodici i pomoć žrtvama “SOS VRANjE – NULTA TOLERANCIJA NASILjU NAD ŽENAMA”.

Na ovaj način Odbor za ljudska prava Vranje – SOS telefon Vranje i grad Vranje obeležili su 25. Novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma“.

U okviru konferencije, SOS telefon Vranje i mreža „Žene protiv nasilja“ organizovali su akciju prikupljanje potpisa u Vranju i Pčinjskom okrugu za peticiju i proglašenje 18. maja – Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković učestvovali su u radu konferencije.

Na Konferenciji su učestvovali i predstavnici nadležnih institucija, ustanova i OCD: Srećko Pejković, načelnik Pčinjskog upravnog Okruga , Danijela Milosavljević, član Gradskog Veća Vranja za soc.politiku i lokalnu upravu, Stojadin Stanković, predsednik Osnovnog suda Vranje, Milica Petković, V.F. tužioca Osnovnog javnog tužilaštva Vranje, Igor Živković, načelnik policijske uprave Vranje, Dejana Bogdanović, direktorka Lokalnog centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite Vranje – Sigurna kuća Vranje, Emilija Tončić, zamenik javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva Vranje, Marija Janićijević, sudija – rukovodilac krivičnog odeljenja Osnovnog suda Vranje, Ivan Zlatanović, zamenik komandira PU Vranje, dr Slađan Stanisavljević , služba Hitne medicinske pomoći Vranje, predstavnice Centra za socijalni rad Vranje I predstavnice SOS telefona Vranje.

Skup je otvorila koordinatorka Odbora za ljudska prava Vranje, Suzana Antić Ristić koja je istakla da je nasilje u porodici veliki problem našeg društva. Ona je govorila o novim zakonskim rešenjima u oblasti prevencije i sprečavanja porodičnog i partnerskog nasilja, novom Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici koji je usvojen i stupa na snagu juna 2017. godine i izmenama Krivičnog Zakonika. Naglasila je i značaju rada SOS telefona Vranje i uspostavljanja i razvoja lokalnih socijalnih usluga u oblasti porodičnog nasilja.

„Borba protiv nasilja nad ženama je prioritet našeg društva. Borićemo se zakonima, borićemo se svakodnevno i beskompromisno, i ne samo zakonom i sudskim presudama, već i moralnom osudom čitavog društva“, istakao je ministar Aleksandar Vulin.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da je grad putem projektnog finansiranja prvi put podržao rad SOS telefona Vranje i da će i u buduće pružati logističku i finansijsku podršku Lokalnoj mreži i uz partnerski odnos sa ostalim institucijama intenzivno raditi na preventivnom delovanju protiv nasilja nad ženama.

Članovi Lokalne mreže predstavili su i jedinstven model rada Radne grupe Lokalne mreže Vranje za suzbijanje porodičnog i partnerskog nasilja, formirane u martu ove godine. Radnu grupu čini sedam stalnih članova – po jedan predstavnik SOS telefona Vranje, Osnovnog javnog tužilaštva Vranje, Osnovnog suda u Vranju, Policijske uprave Vranje, Doma zdravlja, Centra za socijali rad Vranje i Sigurne kuće.

Ministar Aleksandar Vulin i gradonačelnik grada Vranja Slobodan Milenković potpisali su peticiju za proglašenje 18. Maja danom sećanja na ubijene žene u partnerskom i porodičnom nasilju.