Arhiva

Maloletni dečak ne ide u školu

/ Vranje, AVP, utorak, 23. oktobar 2007 / Posle šestodnevnog bojkota nastave 25 učenika I/3 razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Vranju, zbog agresivnog ponašanja jednog đaka ovog odeljenja, na ultimativni zahtev roditelja, uz posredovanje lokalne samouprave, u prvom redu predsednika SO Vranje Nenada Stošića, pronađeno je „rešenje“, maloletni dečak će biti prebačen u drugu školu.

/ Vranje, AVP, utorak, 23. oktobar 2007 / Posle šestodnevnog bojkota nastave 25 učenika I/3 razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Vranju, zbog agresivnog ponašanja jednog đaka ovog odeljenja, na ultimativni zahtev roditelja, uz posredovanje lokalne samouprave, u prvom redu predsednika SO Vranje Nenada Stošića, pronađeno je „rešenje“, maloletni dečak će biti prebačen u drugu školu.

       O.Š.Vuk Karadzić.

O.Š.Vuk Karadzić.

Povodom ovakve odluke predstavnici četri NVO s juga Srbije, Odbora za ljudska prava (Mreže CHRIS), Romskog kulturnog centra u Vranjskoj Banji, ABC Centra za mir, sigurnost i toleranciju i Generatora, obratili su se pismima ministru prosvete Zoranu Lončaru i ministru za rad zapošljavanje i socijalnu politiku Rasimu Ljajiću, navodeći da je posledica „ovakvog rešavanja problema“ to što dečak trenutno ne pohađa nastavu u školi u koju je, navodno, mimo svoje volje, a na zahtev roditelja prebačen.

U pismu ministrima se navodi da je na sastanku 16. oktobra između predstavnika lokalne vlasti, direktorke Centra za socijalni rad i zamenika direktora Osnovne škole „Vuka Karadžić“, doneta odluka da mal. dečak bude isključen iz škole u kojoj je do sada pohađao nastavu i bude prebačen u Osnovnu školu „Radoje Domanović“.

Četiri NVO navode da je mal. dečak koji se javio nadležnima u OŠ „Radoje Domanović“ nije tu i primljen, jer kako u pismu stoji, „niko u ovoj obrazovnoj ustanovi nije bio obavešten o odluci koju su doneli predstavnici lokalne vlasti na sastanku sa zamenikom direktora i predstavnicima Centra za socijalni rad“.

Ministri se obaveštavaju da Centar za socijalni rad do sada nije pokrenuo postupak protiv majke deteta koja se nalazi u bekstvu, kako bi ona bila potpuno lišena roditeljskog staranja. Dečak do sada nije imao zakonskog staratelja, a privremenog mu je dodelio Centar za socijalni rad tek pre nekoliko dana i to u vreme kada je eskalirao problem sa bojkotom nastave i ultimativnim zahtevom roditelja da on bude prebačen u drugu školu i to sve uprkos tome što mal. dečak od 2004. godine živi sa babom, u „patološkoj i disfunkcionalnoj porodici, pored ujaka narkomana“, kako je to naveo predstavnik Razvojnog savetovališta koje dečak posećuje po preporuci socijalnih radnika.

Nevaldine organizacije u pismu zahtevaju od nadležnih ministarstava da se za mal. dečaku obezbede uslovi za obavezno pohađanje osnovnog obrazovanja, kao i da se preduzmu mere izmeštanja deteta iz porodice u kojoj se sada nalazi, kao i početak procesa resocijalizacije za šta je zadužen Centar za socijalni rad u Vranju.

U pismu se posebno insistira da se dečak hitno vrati u školu, da ga ne seljakaju od obrazovne ustanove do obrazovne ustanove, dok se u javnosti stvara utisak da je „problem u potpunosti rešen“, što zapravo nije tačno.

Roditelji učenika prvog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u svojoj peticiji od 10. oktobra izričito su zahtevali da se mal. dečak prebaci na školovanje u drugu ustanovu zbog ispoljenog agresivnog ponašanja“, zbog čega su povukli decu iz nastave. Taj bojkot trajao je šest dana. Problem je naizgled rešen samo za jednu stranu, dok je mal. dečak, bar zasada prepušten ulici i nedekvatnim uslovima života i odrastanja. Odlučuju nenadležni i političari

„Ukazujemo na činjenicu da je reč o detetu bez roditeljskog staranja, koje bi trebalo da uživa posebnu zaštitu nadležnih institucija, dok je u konkretnom slučaju u pitanju rešavanje sudbine maloletnog dečaka o čemu, po našoj proceni, sada odlučuju nenadležne institucije i političari, uz neadekvatno uključivanje Centra za socijalni rad“, zaključuje se u pismu četiri NVO sa juga Srbije, upućenog ministrima Zoranu Lončaru i Rasimu Ljajiću.