Arhiva

Kriza generiše nasilje

/ Vranje, Vranje press 18.03.2010. / Prezentovan izveštaj tima SOS telefona u okviru Odbora za ljudska prava u Vranju u kome se navode konkretni podaci o porodično nasilju u vranjskoj opštini, navodi Vranje Press.

Tokom prošle godine, SOS telefon Vranje registrovao je 152 poziva. Za podršku i pomoć obratilo se 112 osoba, što je za 12 procenata više nego pretprošle godine, navodi se….

/ Vranje, Vranje press 18.03.2010. / Prezentovan izveštaj tima SOS telefona u okviru Odbora za ljudska prava u Vranju u kome se navode konkretni podaci o porodično nasilju u vranjskoj opštini, navodi Vranje Press.

Tokom prošle godine, SOS telefon Vranje registrovao je 152 poziva. Za podršku i pomoć obratilo se 112 osoba, što je za 12 procenata više nego pretprošle godine, navodi se u izveštaju SOS tima koji radi u okviru NVO Odbor za ljudska prava. U ovom periodu 126 žrtava nasilja u porodici bile su žene, a samo tri muškarci, dok je psihičkom nasilju bilo izloženo 95 registrovanih slučajeva, a fizičkom 65. SOS je samo devet puta kontaktirao s policijom na zahtev žrtve ili na osnovu anonimnih prijava rođaka ili komšija.

– Zabeležili smo 29 anonimnih poziva, a i njih je više nego ranije, što može biti posledica velikog broja ubistava, koja su se desila na području Pčinjskog okruga, objašnjava za Vranje Press, Maja Jovanović, volonterka SOS telefona za podršku žrtvama nasilja u Vranju.

Zanimljivo je da je 61 osoba došla u kancelariju SOS pravnog savetovališta zbog neposrednih razgovora. U trećini slučajeva, zabeležene su i pretnje ubistvom, što psihički veoma pogubno deluje na žrtve i njihovu odlučnost da napuste nasilnika, tvrdi Jovanovićeva. Registrovano je i osam poziva zbog seksualnog nasilja. Problem je taj što čak ni institucije ne priznaju ovakav vid nasilja u braku, jer je ustaljeno mišljenje da je žena dužna da ispunjava svoje „bračne dužnosti“.

Uzroci nasilja su najčešće ekonomski faktor, alkoholizam i patološka stanja nasilnika. Uglavnom se dešava u porodicama sa lošim ekonomskim statusom, ali nema čvrstih pravila. SOS Vranje beleži porodično nasilje i u veoma uglednim i ekonomski situiranim porodicama. Aktivisti ovog tima zaključuju i da alkoholizam nije jedan od uzroka, već je samo faktor povećanja intenziteta nasilja. Kod patoloških stanja (ljubomora, manija gonjenja, posledice ratnih trauma) trebalo bi insistirati na merama obaveznog lečenja, jer bi se u takvim situacijama možda i mogla sačuvati porodica.

Porodičnom nasilju je bilo izloženo 118 mlađih od 18 godina, kažu aktivisti ove NVO i preciziraju da svaki poziv „nosi“ sa sobom bar dva maloletna deteta. Kada je u pitanju nasilje nad decom, karakteristično je da su i žene sve češće nasilnici. U pojedinim slučajevima one psihički ili fizički zlostavljaju decu, a uglavnom su bile i same žrtve porodičnog nasilja. Jovanovićeva je precizirala da, s obzirom na to da se veoma malo pažnje posvećuje mališanima koji su izloženi nasilnom ponašanju, preti velika opasnost da ona „usvoje“ model nasilnika.

U čak 95 odsto slučajeva, žene su izjavile da nasilje traje od početka zajedničkog života. Samo u pet odsto slučajeva žrtve se javljaju zato što je nasilje tek sada počelo, navodi se u izveštaju SOS tima iz Vranja.

Budući da je na inicijativu SOS-a Vranje, 2008. formiran lokalni tim, očekivala se efikasnija zaštita.