Vesti Uncategorized

12. AVGUST – MEĐUNARODNI DAN MLADIH

Nasilje nad devojkama i ženama – koja je tvoja mera?

/Vranje, 08.08.2019./ Odbor za ljudska prava Vranje, tim SOS Telefona i SOS kutka za devojke, obeležavaju Međunarodni dan mladih uličnom akcijom od 12 do 14h na gradskom šetalištu pod nazivom ‘’Nasilje nad devojkama i ženama – koja je tvoja mera?

Devojke i žene Vranja nastavljaju aktivnosti tročasovnim kursom samoodbrane od 18 do 21h u fiskulturnoj sali Gimnazije, u saradnji sa Jelenom Cakić, majstorom ninjitsua. Veština samoodbrane u situaciji iznenadnog napada, neželjenog fizičkog kontakta, neželjenog uhođenja, proganjanja i drugih vidova nasilničkog ponašanja, pomaže devojkama i  ženama da se osnaže, da sačuvaju svoje samopouzdanje, da se suoče sa nasiljem.

I ovom prilikom ukazujemo javnosti i nadležnim institucijama u zemlji na problem nasilja nad devojkama i ženama, ističemo da ne postoji manje ili veće nasilje i da ne postoji mera za ovaj izuzetno veliki društveni problem. Takođe ukazujemo na problem nedostatka adekvatnih programa i mera podrške u društvu, nedovoljne informisanosti devojaka i žena da se zaštite, da se odbrane.

Međunarodni dan mladih se po Rezoluciji 15/120 Ujedinjenih nacija obeležava od 1999. godine. Osnovna ideja obeležavanja ovog dana je podizanje svesti o značaju mladih na današnje društvo, kao i usmeravanje pažnje na različite probleme sa kojima se mladi suočavaju.

SOS Kutak za devojke je počeo sa radom novembra 2017. godine,  a aktivnosti su  proizišle iz višegodišnjeg iskustva i rada tima SOS telefona Vranje sa devojkama, adolescentkinjama koje su u svojim porodicama odrastale u atmosferi porodičnog-partnerskog nasilja. Ambasadorka mladih Srbije u Evropskoj mreži Žene protiv nasilja (WAVE), Dejana Stošić Dexi,(izabrana oktobra 2018. Godine) zajedno sa svojim drugaricama-vršnjačkim edukatorkama promoviše i realizuje rad Kutka i Istanbulske Konvencije. Do sada je radionicama u srednjim i osnovim školama na jugu Srbije, na temu prevencija partnerskog nasilja, kao i tematskim radionicama “Čajanke”u prostorijama Kutka prisustvovalo preko  700  devojaka uzrasta 13 do 18 godina. Ponosne smo, jer smo u direktnom radu sa devojkama uspele da prenesemo informacije o mehanizmu nasilja, kako da se zaštite, kako da se osnaže, da sačuvaju samopouzdanje i kako da postavljaju granice nasilničkom ponašanju prema njima.

U fokusu SOS kutka za devojke Vranje je promocija i veća primena Istanbulske Konvencije, aktivnosti su posvećene  prevenciji, prepoznavanju, zaštiti devojaka od rodno zasnovanog i partnerskog nasilja.

Ukoliko ste devojka ili žena, i treba vam  podrška, pravna, zdravstvena, psihosocijalna pomoć, ili jednostavno  želite da progovorite o rodnom nasilju, POZOVITE: SOS telefon Vranje – 0800 001 017  (poziv je besplatan).